Guide med 7 råd

Att kunna återvinna material och förpackningar istället för att det förbränns och används till energiutvinning gör att vi får ett kretslopp.

Ju mer som återvinns desto mindre nytt råmaterial behövs och vi kan spara på våra naturtillgångar. Det här bidrar till att uppnå en cirkulär ekonomi och ett mycket mer hållbart samhälle.

Men alla plastförpackningar går inte återvinna - därför får du här en guide med tips på vad som är bra och mindre bra ur ett återvinningsperspektiv.
För att kunna återvinna förpackningar finns det några förutsättningar som är viktiga att ta hänsyn till redan när förpackningarna utformas. För att förstå dessa förutsättningar behöver vi först känna till nedan 2 punkter:
  • Alla plastförpackningar som återvinns separeras med hjälp av en NIR-maskin (near infrared) som skickar ut infrarött ljus för att identifiera materialet och skicka förpackningen vidare till rätt fraktion.
  • För att ett material ska återvinnas måste det finnas köpare på det återvunna materialet samt användningsområden. Finns det inga köpare går materialet istället till energiutvinning.

1. Designa förpackningar som är lätta att identifiera

För att öka chansen för att din förpackning återvinns ska det vara enkelt för slutkonsumenten att källsortera.

Ser det tydligt ut som plast och känns som plast är sannolikheten större att konsumenten källsorterar din förpackning istället för att kasta det i hushållssoporna som går till förbränning.

2. Välj plast som kan leva vidare


För att en förpackning ska kunna betraktas som återvinningsbar ska den både kunna sorteras, behandlas och säljas på marknaden för återvunnet plastmaterial. Om det inte finns köpare kommer materialet att energiutvinnas istället för att återvinnas. Det gör att vi mister kretsloppet.
Tabell över vilka plasttyper som är bäst ur ett återvinningsperspektiv. Tre bockar betyder att materialet fungerar genom hela återvinningsprocessen. *Gäller endast ofärgade PET-flaskor och burkar, infärgade går till energiutvinning.

3. Våga vara färglös!

Transparenta plastförpackningar är bättre än svarta.
PET-flaskor kan även vara transparent ljusblå.
Generellt sett är det bättre att använda transparent plast av två anledningar:


  • transparent plast har en större potential att återvinnas till en stor variation av applikationer. Det ökar värdet av den återvunna plasten då det finns fler köpare. Mörka, solida färger har färre användningsområden efter återvinning och får ett lägre värde och färre potentiella köpare.

  • NIR-detektorn kan ha problem med att identifiera produkter i en mörk färg, så ur en återvinningssynvinkel bör man undvika svart plast.

4. Bläck betyder fläck

Att trycka information direkt på förpackningen med bläck försämrar kvaliteten på det återvunna materialet då det kan ge missfärgningar. Svart bläck försvårar för NIR-detektorn, precis som svart plast gör.

Om man vill trycka direkt på förpackningen är lasertryck att föredra. Och även här är ljust bättre än mörkt, då det återvunna materialet får fler användningsområden om det inte missfärgas.
Du kan även trycka på etiketter - förutsatt att du följer råden för nästa punkt såklart...
Ljust tryck på plastförpackningen är bättre än mörkt.

5. Vett och etikett


Etiketter innehåller ofta ämnen som försämrar kvaliteten på det återvunna materialet så därför är det bra om etiketter helt kan separeras från förpackningen och avlägsnas från återvinningsprocessen.

Det är bra om etiketter kan separeras från förpackningen och avlägsnas från återvinningsadressen.
Etiketten kan antingen avlägsnas av konsumenten innan källsortering eller i tvättprocessen vid återvinningen.

För att etiketten enkelt ska kunna avlägsnas i tvättprocessen är det bra om limmet är vattenlösligt vid 60°C.

Etikettens storlek är även viktig för NIR-identifieringen. När det infraröda ljuset träffar ytan på förpackningen kan en stor etikett i ett annat material försvåra identifieringen och plastförpackningen riskerar att sorteras fel.

Mindre etiketter är därför bättre ur ett återvinningsperspektiv.


6. Tillsatser tynger ner

Tillsatser kan behövas för att uppnå önskade egenskaper hos plasten, men för många olika tillsatser kan nedgradera kvaliteten efter återvinning. Vid det här laget har vi lärt oss att det begränsar användningsområdena och därmed både köpare och värdet på materialet.

För mycket tillsatser kan även påverka själva återvinningsprocessen.

>>En god tumregel är att
aldrig överstiga en densitet
på 1 g/cm³<<

Kalciumkarbonat är ett vanligt fyllmedel för många typer av plaster, t.ex. PP och PE. Detta fyllmedel ändrar förpackningens densitet snabbt och tynger ner materialet. Det kan påverka separationsprocessen.

Tillsätter man så pass mycket fyllmedel att man överstiger en densitet på 1 g/cm³ sjunker materialet i vatten och separeras från det övriga materialet som går vidare i återvinningsprocessen - därmed förlorad till energiutvinning.


7. Mera mono - mindre multi

Förpackningar med blandade material är mycket svårare att återvinna så när man kan bör man välja monomaterial - samma material till hela förpackningen.

Ibland går det inte då vissa produkter är känsliga mot t.ex. syre eller luftfuktighet och då kan man skydda produkten genom att förpacka med multilaminat - förpackningsplast med ett så kallat barriärmaterial.

Som man hör på namnet har dessa barriärmaterial egenskaper som inte släpper igenom vissa molekyler - vilket är nödvändigt om man ska vill skydda en känslig produkt.

Man ska dock veta att även en liten del barriärmaterial försvårar NIR-identifieringen, och beroende på barriärmaterial kan även återvinningen försämras.

Det absolut bästa är att undvika barriärmaterial helt.

Men en liten mängd EVOH kan vara acceptabelt!

Undvik aluminium då det är svårt att separera från övrig plast, samt att det försvårar återvinningsprocessen och försämrar kvaliteten på det återvunna materialet.
Tabell över barriärmaterial och återvinningsmöjligheter.

Är du nyfiken på hur din förpackning kan optimeras?


Våra experter vill gärna utveckla smarta och miljövänliga lösningar som möter just din verksamhets behov.

Tveka inte att fylla i vårt kontaktformulär så återkopplar en av våra experter dig. De ser gärna över ditt emballage och möjligheter till optimering, både process- och miljömässigt!

Antalis AB /  Rörvägen 3  /  136 50  Haninge  /  Tlf.: 010 707 70 00 /  order@antalis.com​​